ABAP 4 Data Dictionary ile Çalışmak

ABAP Data Dictionary veri ögeleri ve veritabanı tablolarını kullanabileceğimiz sözlüktür. ABAP geliştirilmeye başlandığı zamanlarda veritabanı tablolarını kullanmak ve görüntülemek için tasarlanmıştır. Bu yüzden SAP’nin önemli konuları arasında yer alır. ABAP DDIC ile çalışmak için SE11 işlem kodu kullanılır. Bu kod kullanıldığında ekrana şöyle bir menü gelir;

Domain: Domain, kullanılacak verilerin biçimlendirilmesini sağlar. Int, string gibi türlerle birlikte kaç karakterin kullanılacağı belirlenir. Birden çok veri türü için kullanılbilir.

Data Elements: Domain’e benzer olmakla birlikte raporlama için daha uygundur. Verinin kısa ya da uzun bir açıklamasını yazarak daha detaya girebiliriz.

Structures: Diğer yapısal türlerden ya da içsel tablolardan türetilir. Çok fazla ve işe yaramayan veri türlerinin bulunduğu tablolardan işe yarayanlar seçilerek performansı daha yüksek yapılar oluşturulur.

Table Type: Veritabanı tablosuna benzerdir. Burada verilerin türleri Domain ya da pre-defined olarak belirlenen veri türleri ile belirtilebilir.  Bu 3 tür Data Type altında toplanmıştır.

Buradan sonra ZHARITA adlı bir veritabanı tablosu örneği adım adım yapıldığı gösterilmiştir.

1) ZHARITA adlı database table oluşturulduktan sonra fields sekmesi resimdeki gibi düzenlenir. Burada kullanılan CHAR yerine özel bir Domain yaratıp farklı bir biçim de kullanılabilir. Burada KOD verisini birincil anahtar olarak düzenlemenin neden her uçuşun farklı bir koda sahip olmasıdır. Daha komplike işlemlerde oldukça işe yarar.

2) Tabloya veri girmenin iki yolu var. SE16 işlem kodunu kullanarak daha görsel bir ortamda veri ekleyebiliriz. Utilities -> Table Contents -> Create Entries bize veri girme ekranını açacaktır. Girilen veriler kaydet butonu ile kaydedilmelidir.

Kod ile veri girmek ise INSERT deyimi ile sağlanır.

Temel kullanım: INSERT tablo_adi FROM kayit.

Örnek: DATA g_ucus TYPE ZHARITA.

g_ucus-kod = 'ia01'.

g_ucus-nereden = 'ISTANBUL'.

g_ucus-nereye = 'ANKARA'.

g_ucus-tarih = '20110823'.

g_ucus-saat = '213000'.

3) Veriler eklendiğine göre görüntüleme ve güncelleme işlemleri yapılabilir. Veritabanı tablosunu SE38 işlem koduyla bir fonksiyon modülünde ya da  bir programda kullanabiliriz. Seçim, tamamen yapılacak işin seviyesine bağlı. Eğer bir progrm vasıtasıyla yaparsak SELECT sorgusuyla ilgili bir kaç örnek aşağıda yer alıyor.

Burada yapılan işlem, İstanbul’dan gelen uçakları göstermektir. SELECT sorgusunda ZHARITA tablosundan türetilmiş gs_sorgu kullanılmışıtr. Yorum satırındaki bir başka örnek gibi farklı sorgular türetilebilir.

SELECT komutuyla birlikte kullanılabilen bazı yararlı hazır deyimler bulunmaktadır.

MAX/MIN: Sorgulanan tablo içindeki maksimum ya da minimum kaydı seçer.

AVG: Sorgulanan kayıtların ortalamasını belirler.

SUM: Sorgulanan kayıtların toplamını belirler.

COUNT(*): Seçilen kayıt sayısını döndürür.

4) Güncelleme ise UPDATE tablo_adi FROM kayit. olarak yapılır. KOD’u ‘ist0ank’ olan veriyi ‘ia0001’ olarak şu şekilde değiştirebiliriz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s