Sosyal medyanın hayatımıza getirdiği ve hayatımızdan götürdüğü değerler artık hepimizi ilgilendiriyor. Çünkü her anımızda sosyal medyanın etkilerini ve gücünü hissedebiliyoruz. Doğuş Yayın Grubu‘nun 2.sini düzenlediği Yeni Medya Düzeni konferansı bu nokta üzerinde konumlanmış durumdaydı. İşin içine girişimcilik,e-ticaret,sermaye yatırımı gibi kavramlar da girince epey geniş içerikli bir konferans oldu. Öncelikle konfreansın sitesini buradan incelemenizi tavsiye ederim. Çünkü genel bilgileri tekrarlamak istemedim.
İlk konuk Wikipedia kurucusu Jimmy Wales‘ti. Enerjik sunumuyla konferansın hızlı başlamasını sağladı. Aşağıda dikkatimi çeken söylemleri var.
“Wikipedia çerçevesi içinde gezegen içindeki tüm insanların bilgiye ulaşmasını hedefledik. Bu çok büyük ve küresel bir hedefti.”
“Wikipedia bir blog, bir arşiv, bir ders kitabı ya da Youtube değil. Ansiklopedi olarak oluşturulmuş bir platform. Bugün 16 milyonun üzerinde edit buunmakta ve 270 farklı dilde yayımlanıyor. En çok giriş yapılan diller İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca. 6000 kadar Türk yazar var. “
“Çin bizim için zor bir bölge. Wikipedia uzuz süredir yasaklıydı. Hala bazı sayfalar filtrelenmekte. Buna kesinlikle karşıyız, bu Wikipedia’a tamamen aykırı. 20 yıl önce orada bulunmuştum. İnsanların algılarını biliyorum. Çin gibi ülkelerde Wikipedia ismini duymayan öğrenciler var. Bu inanılmaz geliyor.”
“Yakın zamanda 408 milyon ziyaretçiye ulaştık. Bu Wikipedia’nın yazılı basından daha çok kullanıldığını gösteriyor.”
“Peki bu Wikipedians‘lar kim? %87 si erkek ve ortalama yaş 26. Bunun değişmesini istiyoruz. Wikipedia her zaman bilgisayar tabanlı bir sistem oldu. İnsanların editlemek adına endişeleri var. Bu eyemi teknolojiye ilgili ve bu alanda uzman olan insanların yapacağını düşünüyorlar, biz buna teknolojik bariyer diyoruz. Özellikle kadın nüfusunu arttırmaya çalışıyoruz.”
*“Zeka+Tutku+Boş zaman=Amatör ansiklopedi yazarları.“
“Wikipedia kesinlikle bir anarşist düzen içersinde değil. Elbette kurallar var. Biraz da monarşi var. Benim, bazı karar alma, veto etme durumum var. Burada demek istediğim denetim altında bir monarşi.”
“WikiMedia Foundation‘ın sadece 70 çalışanı var, ancak 100.00 gönüllü de var. Bu kurum gönüllülerin 20 – 30 $ bağışlarıyla var oluyor. Büyük sponsorlar yerine küçük gönüllülerle yola devam edebileceğimize inanıyoruz.”
*”Wikia yeni bir fikir. Aylık 46 milyon ziyaretçisi var.”
*”Crowdsourcing, bu terimden nefret ediyorum. En ucuz insanları bulmak, bir işi ücretsiz yapmaya ikna etmek anlamına geliyor.”
Daha sonra video konferans ile Twitter, Skype gibi başarılı platformların destekleyicisi Tim Draper bağlandı. Atılan tweetlere göre onu canlı görmek isteyenlerin sayısı fazlaydı ancak konferansın temasına uygun, aynı zamanda mükemmel kalitede bir yayın ile bağlanmıştı. Belki de konferansın en ilgi çekici olayı bilgisayar mühendisi genç bir girişimcinin, Tim Draper’den destek sözü almasıydı. Oluşturduğu sitenin adını ve bilgilerini not aldırttı ve Tim Draper’in mail adresini de öğrenmiş olduk. Sitenin adı chooseclick.com. Ben başarılı buldum.
“Bu hızlı gelişimde başarılı olmanın temeli ucuz ve çevreyi kirletmeyen teknolojilerle yola devam etmek.”
“Yıllardır süregelen ve aynı şekilde kullanılan sistemleri değiştirin.”
“Eskiden yaşadığın yer bir mahalleden ibaretti, artık Dünya bir mahalle.”
“Google,Yahoo,Facebook reddedip pişman olduğumuz platformlardan bazıları. Ancak bunun için ağlamıyoruz. Yatırım yaptığımız her 10 işten 2si olumlu olursa bu başarı sayılır.”
Sırada AliBaba.com Başkan Yardımcısı Brian Wong vardı. Sunumu e-ticaret ve en trend ticari platformlar üzerineydi. Açıkcası firmalarının tanıtımını fazla uzun buldum. Konferansın temasına da belki de en uzak kalan sunumdu denilebilir.
“Memnuniyet sıralalamamız müşteriler->çalışanlar->paydaşlar şeklindedir.”
“Bizim bir mutlu endeksimiz var. Amacımız dünyanın en iyi ticaret sitesi olmak değil; müşterilerimizin ve çalışanlarımızın mutluluğunu ölçüyoruz.”
“Biz 102 yıl yaşamak istiyoruz. Herkes 100 yıl yaşamak ister. Biz iki yüzyıl yaşamak istiyoruz. :)”
“Türkiye’de istihdamın %60’ını KOBİ‘ler oluşturuyor. Biz KOBİ’lerin flört yapmalarını sağlayan platform gibiyiz.”
“AliBaba.com‘u en çok Amerika ve İngiltere kullanıyor. Tedarikçi ülkeler ise Hindistan ve Çin. Türkiyen’nin benzersiz yanı ise hem alıcı hem de satıcı olması.”
Konferansın en çok beklenen 2.oturumunda ilk olarak oyun kuramcısı, yazar Tom Chatfield sahneye çıktı. Konferansın temasına en uygun ve en güzel sunumu hazırladığını söyleyebilirim. Anlatmak istediklerini 10 başlık altında topladı.
1.Duygu
Çok çabuk unutuyoruz. Medyayı kullanan insanların yüzlerinden anlayabilirsiniz, medya ile Dünyaya merak ile bakıyoruz.
2.Seyahat
Eğer sinema filmi olsaydım aynı şeyi düşünmezdiniz fakat aynı şeyleri görürdünüz. Ancak yenş medyayda yazılan hikaye sizin olur. Başka hikayeleri de kendi hikayenize eklemeye başlarsınız.
3.Kendini ifade etme
4.Hazsal ekonomi
5.Kollektif inanç
6.Tekillik
Facebook, kullanıcısına direkt olarak “Hangi TV programını seviyorsun?” diye soruyor, Google bunu akıl edemedi. Artık insanların tekilliği önemli.
7.Tekinsiz
Yani insanları rahatsız eden, dürten olaylardan bahsediyorum. Örneğin oyunlara bağlı şiddet, bağlılık gibi.
8.Az aslında çoktur
9.Büyütmek(Nurture)
10.Samimi bilişim(Intimate Computing)
I <3 iPad.
“Günde ortalama 10 saat 45 dakikamızı sosyal medyaya ayırıyoruz. Bu oldukça büyük ve durumu açıklamaya yeterli bir sayı.”
“Man is the measure of all things.”
Ve Julian Assange… Gazeteci Oğuz Haksever‘in katılımıyla 498 gündür gözetim altında tutulduğu Suffolk’taki evine konuk olduk. 30 dk kadar kendisine yöneltilen soruları -belki defalarca sorulmuştu- sabır ve samimiyetle cevaplandırdı. Salonda tahmin edildiği büyük bir ilgi vardı.
“Gerçek, insanın kaburgalarını kırmaya yeter.”
“Bugüne kadar gerçekle olan ilişkimiz son derece karmaşık bir şekilde saklanabiliyordu. Buna göre gerçek, reform yapmaya yeter mi? Hayır, sorun da bu. Ancak umutları yeşertir.”
“En büyük Batılı ülkelerin medya kuruluşlarıyla çalışırken bir çoğunu inceleme fırsatı buldum. Ancak Türkiye diğer Batı ülkelerine göre utanç duymamalı. Ama medyanın reform yapması gerek. Diğer Batılı medya kuruluşlarına göre daha güçlü ve tutarlı.”
“Kendisini tanıyan her ülke kendisini tanıtabilmelidir.”
“Başarılı olduk, ancak çok acı çektik. Şu anda kurumumuza finansal olarak ambargo(Washington eliti ambargosu) konulmuş durumda. Yani Visa Cardınızla Wikileaks’e yardım edemeyeceksiniz.”
“Tarihteki bütün reformlar küçük şekilde başlayıp büyüyorlar. Yeni medya aracılığıyla insanlar daha hızlı şekilde bir araya gelebileceğini biliyorlar.”
-> “Amerika, Türkiye için ne düşünüyor?”
“Amerika, Türkiye üzerindeki etkisini korumaya oldukça meraklı. Türkiye jeopolitik bağlmda bir geçiş üzerinde. Amerika, Türkiye’yi Orta Doğu ve Avrupa için bir cihaz, bir üs gibi görüyor. Bu da İsrail‘de alaram etkisi yaratıyor. Türkiye artık Amerika’nın bölgede kazanmak istediği bir ülke değil. Artık Türkiye’nin bir hayalgücü var, ödün vermek istemeyeceği şeyler var. Türkiye tamamen NATO‘dan ve ABD istihbaratından bağımsızdır diyemeyiz,bunlar hızla değişebilecek şeyler değil.”
“Bir demokrasi tarafından yürütülen her savaş medya ile sonuçlanır. En yakın örneği Irak Savaşı.”
*”Yalanlar, savaşı doğuruyorsa; gerçekler de barışı doğurmalı.”
“Demokrasiler, kendi başlarına bırakılırsa savaşı seçmezler. Medya üzerindeki denetimler arttırılırsa demokrasilerin seçimlerini kolaylaştırabiliriz.”
“Bir ülkenin bağımsız olabildiğini gösteren iki temel öge vardır.”
1.İletişim özgürlüğü: Bir düşünmek lazımki Türkiye’nin yerel kart sistemi var mı? Ayrıca bu gazeteleri,kütüphaneleri de kapsar.
2.Ekonomik özgürlük
Kişisel görüşüm konferansın sosyal medya ve geleceğine daha çok zaman ayırması daha uygun olurdu. Ayrıca oturma düzeninde öğrenciler en önde tutularak yeni medya düzenindeki önemi irdelenebilirdi. Çünkü en güzel sorular öğrenci kısmından geldi. Bir de atılan tweetlerden birinde Klout puanı 50 üzeri olan kişilere ücretsiz davetiye verilmesi tavsiyesini tekrar hatırlatmak gerek, gayet güzel fikir.